Komodovaraner
Natur og Fritid
Landlevende Dyr
Komodovaraner

Komodovaranen blev først officielt kendt i starten af 1900-tallet. Den findes udelukkende i Indonesien, og den har fået sit navn efter øen Komodo, som er hjemsted for den største del af Indonesiens Komodovaraner.

Størrelse og fysik

Da Komodovaranen først blev opdaget, blev den kaldt landjordens krokodille, hvilket ikke er helt ved siden af, da den er beskyttet af et skælklædt tykt skind og har en kropsbygning, der minder om krokodillens. Den største forskel er længere og mere veludviklede ben, der gær den i stand til at bevæge sig hurtigt rundt på landjorden.


Komodovaraner kan blive op til 3 meter lange og veje op til 80 kilo, og trods størrelsen kan de bevæge sig med op til 20 km i timen.

Føde

Udover ådsler så fanger Komodovaraner også en lang række byttedyr lige fra gnavere til vildsvin, geder og hjorte. Komodovaraner kan umiddelbart virke 'tandløse', men de har faktisk en række meget skarpe tænder, som bruges til at såre og dræbe byttedyr og til at rive lunser af et bytte eller fundne ådsler.


Komodovaranerne kan lugte ådsler på lang afstand og byttedyr fanges ofte ved at ligge på skjul og så udnytte farten til at fange eller såre dyrene.