Gangarter
Sport
Ridesport
Gangarter

De forskellige hestetyper kan mestre forskellige gangarter. De tre mest almindelige gangarter, som de fleste hestetyper mestrer, er skridt, trav og galop. Derudover er der to specielle gangarter som pas og tölt, som vi herhjemme mest kender fra islandske heste. De to sidstnævnte er laterale gangarter, hvor begge ben på samme siden sættes i jorden samtidigt. Denne form for ridning er mere behagelig som rytter.

I fobindelse med gangarter definerer man ofter hvor mange takter, gangarten har. Dette beskriver hvordan benene bevæges i forhold til hinanden. I pasgang bevæges de to ben på henholdsvis synkront, hvilket giver to takter. I skridt derimod bevæges ingen af benene synkront, hvilket giver en 4-taktet gang.

Nedenfor har vi beskrevet de 5 mest almindelige gangarter.

Skridt

Skridt er en 4-taktet gangart, hvor ingen af de 4 ben bevæges synkront.

Når hesten går skridt bevæges kroppen rigtig meget. Dette gælder både ryggen og hovedet. Dette giver en lidt mere ujævn oplevelse for rytteren end gangarter som pas og tölt, men det er til gengæld bedre for hesten. Skridt er en rigtig god gangart for hesten, da den bevæger hele rygsøjlen, men det kan være anstrengende for hesten i begyndelsen.

For ryttere kan det være svært at holde hesten i skridt, hvis den f.eks. kommer ud nogle steder, hvor den tidligere har fået lov at løbe trav eller galop. Hvis en hest har en tendens til at slå over i pasgang i stedet for skridt, er det noget man skal være opmærksom på, da det kan være tegn på, at ryggen er stiv.

Trav

Trav er en 2-taktet gangart, hvor benene benene diagonalt bevæges sykront, som vist nedenfor.

Perioden, hvor ingen af benene rører jorden, kaldes svævet. I konkurrencer, hvor travet vurderes, er svævet meget vigtigt.

Galop

Galop er en 3-taktet gangart og er den hurtigste gangart. Det er også den gangart, som hesten slår over i, hvis den skal flygte.

Pas

Pas er en 2-taktet gangart, hvor benenen på henholdsvis højre og venstre side bevæges synkront.

Pasgang er noget, man ikke skal træne de fleste hestetyper i, da det er meget slidsomt for hesten. Islandske heste er en af de hestetyper, som man træner i pasgang, men her skal det heller ikke gøres for meget. Når man træner pasgang, så er det bedst at gøre det i korte perioder og i fart for at skåne hesten mest muligt.

Som nævnt under skridt, så skal man holde øje med, om hesten slår over i pasgang ad sig selv, da det kan indikere stivhed i ryggen,

Tölt

Pas er en 4-taktet gangart, hvor der altid er minimum et ben på jorden (ingen svæv).