Ishockey
Sport
Ishockey
Ishockey

Ishockey er et spil med 6 mand på hvert hold, der spilles på en isbelagt bane, der er 60 meter lang og 30 meter bred bortset fra USA, hvor banerne er lidt mindre.

Banen
På banen er der markeret en midterlinje, midtercirkel, to blå liner, 2 mållinjer og 4 faceoff-cirkler. Området mellem de blå linjer kaldes neutral zone. området mellem de blå linjer og mållinjen kaldes henholdsvis angrebs- og forsvars-zonen. Der er 9 faceoff-pletter. Een på midten, der bruges til at starte en halvleg og efter mål til det modsatte hold. 4 i neutral zone og 4 i henholdsvis angrebszonen og forsvarszonen.
Spillere

De seks mand på et ishockeyhold består af 1 center, 2 wings, 2 backs og en målmand.

Centeren er den kreative spiller på banen og kan i angrebsspillet sammenlignes med en nummer 10 i fodbold. Centeren skal bevæge sig meget rundt på banen og er foran mål mere en oplægger end en målscorer.

Wings flankerer centeren i angrebsspillet og hjælper backs i forsvarszonen uden at komme for dybt. Hovedopgaven i forsvarsspillet er at dække modstandernes backs. Wings er normalt større og stærkere end centeren men mindre end backs.

De 2 backs hovedopgave er at forsvare dybt i forsvarszonen i forsvarsvarsspillet. I angrebsspillet er det ofte backs, der spiller pucken over blå linje og ved spil i angrebszonen spiller de omkring blå linje. Uanset hvor på banen de er, er en af deres hovedopgaver at være stopklods for pucken. Backs er normalt de største og stærkeste spillere på holdet.

Målmanden dækker et mål, der er 120 cm højt og 180 cm bredt. Det blå felt beskytter målmanden og modspillere må ikke komme ind i feltet før pucken. De må heller ikke indvirke på målmandens mulighed for at redde pucken i feltet.

Regler
Offsite

Offside fløjtes, hvis en offensiv kører over den blå linje med begge skøjter inden pucken.

Hvis det er tilfældet, skal alle spillere ud af angrebszonen, inden de må røre pucken. Hvis der fløjtes offside, flyttes pucken til faceoff på nærmeste faceoffplet i det neutrale område.

På billedet ovenfor er pucken på vej over blålinje. Den forreste spiller er onsite, da den ene fod stadig er over blå linje. Den bageste spiller er derimod i offsite, position. Hvis en angrebsspiler rører pucken som den første, så skal der dømmes offsite, med mindre at angrebszonen når at blive tømt for det angribende holds spillere, inden pucken røres.

Icing

Icing fløjtes af dommeren, hvis en spiller på det angribende hold skyder bolden forbi både midterlinjen og mållinjen, med mindre bolden går i mål, eller hvis dommeren vurderer, at en modstander kunne have nået pucken. Reglen bruges dog ikke hvis et hold er i undertal.

Hvis der fløjtes icing flyttes pucken til faceoff i det angribende holds defensive zone. Da reglen er lavet for at undgå tidsudtrækning, får det hold, der har begået icing, ikke lov at lave udskiftninger under spilafbrydelsen.

Tripping
Tripping er en straf i ishockey, der fløjtes, hvis en spiller spænder ben for en modstander med enten staven eller skøjten.
Hooking
Hooking fløjtes, hvis en spiller holder en anden spiller tilbage ved brug af staven.
Interference
Interference føjtes hvis en spiller bruger sin krop til at hindre en ikke er puck-førende modstanders bevægelse fremad.
Slashing
Slashing fløjtes når en spiller svinger sin stok mode en modstander uanset om han rammer eller ej. Straffen gives ofte ved slag over en modstanders handsker.
Høj stok
Høj stok fløjtes hvis en spiller har sin stave over skulderhøjde og har kontakt med modstanderen.